Het Bouwbesluit schrijft voor dat we voor de berekening uit moeten gaan van een gespiegeld gebouw ten opzichte van de perceelsgrens (zie figuur).
Wanneer de woning dichtbij de perceelsgrens staat, dan staat de gespiegelde woning dat ook. Het maakt niet uit of er in werkelijkheid al een gebouw staat, deze wordt genegeerd.
Wanneer er sprake is van gebouwen op hetzelfde perceel dan wordt de werkelijke situatie wel beschouwd.
Nee, maar u kunt dan niet aantonen dat het brandoverslagrisico klein genoeg is. U moet dan de gevel(s) van uw gebouw inclusief de ramen en deuren brandwerend maken door bijvoorbeeld de toepassing van brandwerende kozijnen, beglazing en deuren. De kosten hiervoor kunnen hoog oplopen.
Een brandoverslagberekening kan u dus daadwerkelijk geld besparen wanneer blijkt dat het brandoverslagrisico klein genoeg is en die maatregelen achterwege kunnen blijven.
De eisen vallen onder de kop: ‘Beperking van uitbreiding van brand’ en staan in artikel 2.84 (nieuwbouw) en artikel 2.85 (verbouw) van het Bouwbesluit.
Wij voeren de berekeningen uit met het softwareprogramma Gebouwprestatie 2022 van dgmr software.
Dit programma is gebaseerd op de norm NEN 6068. Deze norm is door de overheid in het Bouwbesluit aangewezen als de bepalingsmethode voor het berekenen van het risico op brandoverslag.
Wanneer er vragen zijn of er onduidelijkheid is over de rapportage, dan zijn wij altijd bereid om vragen te beantwoorden of onduidelijkheden weg te nemen. U of de gemeente kan dan altijd contact met ons opnemen.
Dit is een afkorting van: Weerstand tegen BrandDoorslag en BrandOverslag en wordt uitgedrukt in minuten.
Het is een eis aan de tijd die het duurt voordat een brand vanuit een brandcompartiment zich heeft verplaatst naar een ander brandcompartiment.
Dit kan door een constructie heen (branddoorslag) en/of via de buitenlucht (brandoverslag).